Je kent het vast wel.. Je krijgt een berichtje op je telefoon of computer, je leest het vlug en je stuurt een reactie terug. En voordat je het weet krijg je daarop een hele boze of verwijtende reactie en je snapt er niets van. Herkenbaar?
Heb je soms het gevoel dat mensen je berichtjes maar half lezen of gewoon niet snappen wat je schrijft als je ze een berichtje stuurt?
De manier van met elkaar communiceren is de afgelopen dertig jaar enorm veranderd. Met de komst van mobiele telefoons en het kunnen sturen van SMS’jes, vervolgens het internet met e-mail en chatrooms als Lycos, plus de eerste instantmessaging services als ICQ en MSN, zijn we massaal overgestapt op contact met elkaar onderhouden via tekst op een scherm.
En de hoeveelheid berichten die er dagelijks op je virtuele bord belanden is door de jaren heen explosief toegenomen. Je hoeft niet op alles te reageren, maar veel dingen vereisen toch wel even je aandacht.
En dat is waar het misgaat. Het zal ook jou ongetwijfeld zijn overkomen, dat je een berichtje stuurt en nadat je op ‘verstuur’ hebt geklikt, zie je tot je schrik dat het naar de verkeerde is gestuurd!
Soms is het niet echt een probleem, maar het kan tot bijzonder ongemakkelijke, vervelende situaties leiden, waar zelfs ruzie uit kan voortkomen.
Ook hebben we allemaal de neiging om onze berichtjes zo kort mogelijk te houden. Stel je krijgt “Ga je vanavond mee uit eten? Waar heb je zin in?” en je stuurt als reactie “ok” en verder niets. Het kan zijn dat je heel druk bezig bent en uit fatsoen even snel een berichtje stuurt, zodat de ander weet dat je het gezien hebt en het leuk vindt.
Die ander kan het echter opvatten als ongeïnteresseerdheid, en met een gevoel van teleurstelling zitten, omdat er misschien wel gehoopt werd op een enthousiaste reactie als ‘Jaaa, leuk, zullen we pizza eten?’.
En wederom heb je zonder dat het je bedoeling was, de toon gezet voor misverstanden en communicatiestoornissen.
Een derde probleem waar je ook vast mee te maken hebt gehad, is het nalaten van het nog eens goed doorlezen van wat je wilt sturen. Hierdoor kan het gebeuren dat je iets schrijft, wat op meerdere manier geïnterpreteerd kan worden.
Al deze problemen en misstanden zijn een gevolg van dat je communiceert met platte tekst op een scherm. Het is ontdaan van elke lichaamstaal, en intonatie en stemgebruik ontbreken.
Dus als jij schrijft ‘jij je zin’ met een lach op je gezicht, omdat je iets een leuk idee vindt en je dat op een voor jou lollige manier wilt laten weten, kan de ander het opvatten als ‘ik vind dat je zeurt, maar als het dan moet, doe het dan maar op jóuw manier’, wat véél negatiever is dan je bedoelt.
Je begrijpt vast dat dit alles een negatief effect kan hebben op je relaties, zowel privé als in de werksfeer.
Onbedoeld kun je mensen kwetsen. Mensen kunnen zich van je afkeren, omdat ze je anders inschatten dan je in werkelijkheid bent. Misschien vinden ze je ongeïnteresseerd of onbeschoft. Mogelijk dat anderen je niet zo snel willen helpen als je hulp nodig hebt.
Dus wat moet je doen om ook in geschreven tekst goed over te brengen wat je werkelijk wilt zeggen?
How can “Be Careful What You Send” help?
Eén manier is om van binnenuit meer empathie te krijgen voor de ontvangers van je berichtjes. Met de sessie Be Careful What You Send is dat wat je creëert.
Je leert om berichtjes zorgvuldiger te formuleren, zonder dat je op eieren hoeft te lopen. Je wordt je vooral bewuster van het effect dat wat je schrijft op anderen heeft, en hoe anderen zich voelen als ze iets van jou ontvangen.
Dit heeft tot gevolg dat mensen meer voor je open zullen staan, je beter leren kennen en het fijn vinden om met je te communiceren.
Download Be Careful What You Send en verbeter ook jouw manier van online communiceren met al je relaties, privé en zakelijk
- You get up to a 50% discount with multiple sessions and/or account credit
- This download has helped 0 people, so far...
- For a complete list of all titles, you may go here or visit this page